Заводът за софийския боклук заработи официално

Съоръжението било най-доброто нещо правено на Балканите според премиера Борисов.

Кметът за пореден път увери, че такса “смет” за софиянци няма да се увеличи заради завода, защото 84% от финансирането е от ЕС.

Заводът е готов да преработва отпадъците на София/ Фотограф: Юлия Лазарова

Заводът е готов да преработва отпадъците на София/ Фотограф: Юлия Лазарова

Четиринайсет години след като за първи път се заговори за инсталация за преработка на боклука на столицата заводът в с. Яна е завършен и официално открит. Той беше определен от кмета на града Йорданка Фандъкова за “най-специалният проект”, а от премиера Бойко Борисов за “най-доброто нещо, правено на Балканите”. По думите на кмета това е и най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 г. насам. Тя увери, че такса “смет” за софиянци няма да се увеличи заради изграждането на завода, защото 84% от финансирането е получено безвъзмездно от ЕС.

Заводът бе изграден за около година от гръцкото обединение “Актор – Хелектор” срещу 213.4 млн. лв с ДДС. Преди това бяха завършени останалите компоненти от интегрираната система за боклука на София – компостиращата инсталация в “Хан Богров” на стойност 46.5 млн. лв., депото в “Садината” за 25.1 млн. лв. и пилотният проект за разделно събиране на отпадъци в районите “Овча купел” и “Кремиковци” за 2.6 млн. лв.

Борисов щял да следи за чистотата

“С министър Москов след 2 месеца ще дойдем да видим дали отново тук ще е така чисто. Това е много важно за здравето на хората”, обяви премиерът Бойко Борисов. “На днешния ден искам да сме по-отговорни и да не допускаме чрез политиката и личните амбиции на лидерите на партии да се подлага на изпитание здравето на хората, финансите на цял град”, каза още той.

Борисов благодари на бившия премиер Сергей Станишев “за маковете, които ми е оставил”. “Той ни амбицира да направим най-доброто нещо правено на Балканите”, каза премиерът и продължи: “Преди време София съмваше с ГЕРБ и софиянци молеха да разкараме боклука – е, разкарахме го. Благодаря на Искра Михайлова, тъй като тя имаше задача ГЕРБ да бъде унищожен.”, каза още премиерът.

Да се самоаплодираме

Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева каза, че присъства на церемонията от името на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който не успял да дойде, но много искал да присъства. “Той щеше да каже: “Браво, Бойко, браво, г-жо Фандъкова, браво, България”, заяви Георгиева. По думите й през последната година България е постигнала рекордно ниво на усвояване, най-високото, откакто страната ни е в ЕС и за тази година сме на осмо място от всички държави членки.

Тя припомни, че следващият етап от интегрирания проект за боклука на София е изграждане на инсталация за изгаряне на част от отпадъците в “Топлофикация София”.Той е за 270 млн. лева и ще бъде финансиран от ЕС. “Ще можем да използваме боклука, за да топлим нашите семейства на по-ниска цена. По този проект мъжката работа я свършиха жени”, каза еврокомисарят. Кметът Фандъкова обясни, че инсталацията за изгаряне на отпадъци в столичната топлофикация е “следващата голяма инвестиция, с която да можем да намалим нуждата на потребление на газ с над 10 %”.

Дългогодишна сага

Проектът за завод за преработка на боклук беше започнат още през 2007 г., а на първото заседание на правителството “Борисов” през 2009 г. се осигури държавно съфинансиране за реализацията му. Първата фаза – депото в “Садината” и компостиращата инсталация в “Хан Богоров” бяха завършени през 2012 и 2013 г.

Втората фаза обаче – заводът, зацикли през 2011 г. след забележки от ЕК, преработка на проекта, повторен избор на изпълнител, съдебни жалби и т.н. Договорът за съоръжението в крайна сметка беше подписан в средата на 2014 г. Крайната сума за целия проект е 346 млн. лв., от които 247.8 млн. лв. са евросредства по програма “Околна среда”, 43.7 млн. лв. от националния бюджет и 54.6 млн. лв. – съфинансиране на общината, от които 35 млн. лв. заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

 

 

Източник: Капитал.Бг

Вдигат с 10 % такса смет в Свищов
Заводът за отпадъците в София тръгва пробно