Изхвърляме с една четвърт повече отпадъци по празниците

Изхвърленият боклук по празниците е с 25% повече от обикновено.

Обилната трапеза и опаковките от подаръците рязко увеличават количеството на отпадъците.

Изхвърляме с една четвърт повече боклуци по празницитеВ Добрич например в обикновен месец се изхвърлят 110 тона боклук, в празничния декември обаче стават 140 тона. Само в София е обратното, тъй като много хора  заминават от града. Тук по Коледа се изхвърлят с 1/3 по-малко отпадъци от обичайното. Въпреки това кофите са препълнени, съобщава Нова телевизия.

Важно е обаче и къде изхвърляме тези отпадъци. В София глобата е 10 лева, ако си хвърлите боклука извън кофата. Най-често по спирките на градския транспорт виждаме хора, които си изхвърлят фасовете на земята, въпреки че е забранено.

Проверките обаче съвсем не са достатъчни, за да спрат порочната практика. Когато инспекторите хванат нарушителите, те често се засрамват и дори сами си вдигат фаса и го хвърлят в кофата. Реакцията на нарушителите обаче често зависи от възпитанието им, споделят инспекторите.

Отчитаме и нова тенденция и то по европейски.

През последните години все по-малко са хората, които изхвърлят боклуците си по земята. През тази година инспекторите са глобили близо 90 000 нарушители за над 90 000 лева. Проверките продължават.


 

 

Източник: actualno.com | Снимка: БГНЕС

Очаква се експлоатацията на завода за отпадъци на София да започне през втората половина на 2015 г.
Кабинетът залага на компостиране и рециклиране до 2020 г.