Намериха над 100 тона токсични вещества край Свищов

Камиони изхвърляли отпадъчна шлака от рециклирането на акумулатори

Тонове опасни отпадъци, заравяни незаконно край Свищов. След сигнал на граждани властите откриха незаконното депо. Опасните отпадъци са изхвърляни в продължение на седмица.

Намериха над 100 тона токсични вещества край Свищов

Намериха над 100 тона токсични вещества край Свищов

Късно снощи е заловен шофьорът на единият от камионите, които са изхвърляли отпадъчна шлака от рециклирането на акумулатори. Екипи на РИОСВ и полицията са констатирали, че отпадъкът е опасен за околната среда. Той е правел поредния курс от Монтана до Свищов.

Сигналът, за движение на камиони в покрайнините на Свищов, е подаден от местни хора в общината. От администрацията и полицията направили капан, който снощи щраква.

„Към 20:00 часа се появи камионът и тръгна да паркира и разтоварва. И дойдоха и полицията, и РИОСВ. Бяхме се разбрали да дойдат и да видят, какъв е този отпадък”, разказа Пламен Петков, зам.-кмет на Свищов.

От екоинспекцията установяват съдържанието в ремаркето – отпадък след преработка на акумулатори.

“Това са опасни отпадъци. Не трябва да се депонират и съхраняват на открито. За хората няма опасност – неурбанизирана територия, извън населено място, но за околната среда, ако престои – ще има. Почва, в подпочвените води може да проникне”, заяви Станислав Станчев – експерт в РИОСВ – В. Търново.

Шлаката е изхвърлена в периода 26 октомври – 2 ноември. По-старите отпадъци са започнали окислителни процеси.

Опасните материали са собственост на завод в Монтана, занимаващ се с рециклиране на акумулатори.

„На място привикахме управителя на фирмата, шофьорът е задържан в полицията. Разпитани са. В понеделник продължаваме следствието. Ще оформим протокол и санкции”, заяви Станислав Станчев.

А санкциите, които предвиждат еконаредбите, са от 10 до 30 хиляди лева, както и отстраняване на замърсяването. От фирмата-собственик отговориха с официално становище, в което се казва, че не са превозвали товари с вредни отпадъци и че този буди безпокойство, като разрешаването му е в изцяло в правомощията на компетентните органи.

Вижте на видео ТУК!

 

Източник: Nova.BG

Растял инвеститорският интерес на чужди компании към България