Ти можеш да спасиш планетата

Празникът “Стара хартия за нова книга” очаква децата в София

Днес от 10.30 часа пред книжен център “Гринуич” на бул. “Витоша” 37 в София ще започне детският празник “Стара хартия за нова книга”, съобщиха организаторите от “Екопак България”.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и други подаръци, а децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – изданието “Ти можеш да спасиш планетата”.

Събитието ще протече под надслов “Почисти и прочети”, а децата ще научат повече за рециклирането, как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Организаторите напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

През целия ден са предвидени забавления за малки и големи. Децата ще могат да се гледат театърa “Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка” – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки.

След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. Ще е отворена целодневна екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци. Забавни викторини на литературна и екотематика с подаръци и изненади ще проверят знанията на децата и техните родители.

Музика, танци, игри и интересни предизвикателства очакват всички гости на празника. Ще пеят и танцуват децата от “Врабчета” при Столичен център за работа с деца и от танцово училище за деца и тийнейджъри Diva Dance School, които ще представят специално денс шоу “Книготанция”. В програмата ще се включат и младежи от фондация “Светът на Мария”, които ще обучават децата да изработват гирлянди, пеперуди и цветя от хартия.

На празника ще бъдат обявени победителите в конкурса по творческо писане на “Забавното четене”, които трябваше да напишат край на едно от емблематичните детски произведения “Пипи Дългото Чорапче”, “Малкият принц”, “Котаракът в чизми” и “Малката кибритопродавачка”.
Средствата от събраната стара хартия в София и в другите три града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание “Ти можеш да спасиш планетата”, осигурено от “Екопак България” АД.

Началото на празника “Стара хартия за нова книга” бе поставено на 15 септември 2013 г. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата като предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 хил. книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета. През 2015 г. акцията придоби национален характер с включването на Русе и Пловдив в кампанията, а през 2016 г. жителите на София, Хасково, Варна и Русе имат възможност да възпитат своите деца в любов към четенето и отговорно отношение към околната среда.

 

 

 

Източник: Дневник.Бг/ Снимка: Георги Кожухаров

Рециклирането на отпадъци трябва да достигне 65% към 2030 г.
Да приближим Европа до кръговата икономика