Растял инвеститорският интерес на чужди компании към България

Повишен инвеститорски интерес към България

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че инвеститорският интерес към България продължавал да расте.

Той разкри пред Дарик радио, че се е срещнал с посланиците на Италия и Унгария у нас, като е било уговорено страната ни да бъде домакин на предприемачески форуми с участието на компании от двете държави.

“До момента има записани 40 унгарски фирми, които искат да работят в България. Италианските компании на българския пазар пък са около 6000 с открити над 50 000 работни места”, посочи Караниколов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов

Министърът на икономиката Емил Караниколов

По думите му, повишен инвеститорски интерес имало и от страна на Азербайджан. “По данни на Агенцията за инвестиции, от началото на годината в процес на сертифициране са 24 проекта за 578 милиона и над 2 300 работни места”, отбеляза министърът.

Той обяви, че Министерството на отбраната е прехвърлило на Министерството на икономиката големи терени до летището в Стара Загора. Мястото щяло да се превърне в голям индустриален център.

Амбициите на Караниколов били това да се случи и в Кърджали и Смолян.

Министерството на икономиката работело много активно с дипломати и търговски аташета. “Нашият посланик в Нигерия каза, че има изключителен интерес към България. Планираме търговско представителство там, защото наистина има интерес към нашите вина, земеделие, обучение на кадри в здравеопазването, козметика и др.”, обясни Караниколов.

По отношение на улесняване на процедурата за наемане на работа на чужденци, министърът е категоричен, че това по никакъв начин няма да се отрази на трудовата заетост на българина.

“Мярката бе наложителна заради липсата на достатъчно добре подготвени кадри в туризма. Тя ще доведе до раздвижване на икономиката, без да бъдат засегнати българите. Това е видно от факта, че безработицата в страната продължава да намалява”, добави Емил Караниколов.

 

 

 

Източник: © News.BG

Намериха над 100 тона токсични вещества край Свищов
Въздухът в България буди сериозното безпокойство на Брюксел