Светкавица сортира пластмасите за рециклиране

Новата технология ще ускори преработката на отпадъци

Повечето пластмаси могат да се рециклират, но първо трябва да бъдат сортирани по вид. Това се прави на ръка в съоръженията за преработка на отпадъци – и отнема много време.

Светкавица сортира пластмасите за рециклиране

Светкавица сортира пластмасите за рециклиране

Нова технология, разработена от изследователи в Университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен, има за цел да ускори този процес и да направи сортирането на пластмасите по-ефективно. Така ще може повече пластмаси да бъдат рециклирани в нови продукти, пише GreenTech.bg.

Пластмасовите елементи се подлагат на проблясъци светлина, която ги кара да флуоресцират. Фотоелектрически датчици измерват времето на флуоресценция –различните видове пластмасови полимери имат различни дължини на флуоресцентен живот, така че измерването може с точност да идентифицира специфични пластмаси.

С този процес грешките при измерването на практика са изключени, защото всеки материал винаги дава една и съща стойност за периода на флуоресценция, точно както е с радиоактивния разпад”, каза ръководителят на проекта д-р Хайнц Ланхалс.

При направените тестове технологията е била в състояние да се справя с 1,5 тона пластмаса на час, което вече отговаря на техническите спецификации за използването й в промишлен мащаб.

Технологията може не само да ускори процеса на рециклиране, но и да го направи по-прецизен, което значи, че от сортираните пластмаси ще могат да се направят повече неща.

 

 

 

Източник: ПламСи

Учени разработват ”изчезваща” пластмаса