Учени разработват ”изчезваща” пластмаса

Новата ”пластмаса” се разгражда под въздействието на ултравиолетова светлина.

Специалисти от САЩ са разработили метод за производство на разграждаща се по желание или „изчезваща“ пластмаса – своеобразно съвършенство в рециклирането.

Новата ”пластмаса” се разгражда под въздействието на ултравиолетова светлина. Снимка: © freeimages.com

Новата ”пластмаса” се разгражда под въздействието на ултравиолетова светлина. Снимка: © freeimages.com

В съвременния свят пластмасата е навсякъде – от електрониката до автомобилите. Веднъж излязла от употреба обаче, тя остава сред природата и в океаните. Там разграждането ѝ продължава стотици години, при което във въздуха се отделят замърсители, а при изгарянето ѝ – токсични вещества.

Подходът на учените от университета на Северна Дакота може да доведе до появата на нов тип пластмаса, която се разгражда под въздействието на специфична светлина до молекули за производството на нови материали, съобщи „Сайънс дейли“, цитиран от БТА.

В експеримент от типа „доказване на принцип“, фокусиран върху приложенията на биомаса, специалистите са използвали съдържаща се в плодовете фруктоза. Учените са приготвили разтвор от молекули, който след това е бил превърнат в пластмаса (полимер).

На следващия етап специалистите са изложили пластмасата на действието на ултравиолетова светлина при определена дължина в продължение на три часа.
В процеса пластмасата е била разградена и върната в началното ѝ състояние – разтвора от градивни молекули.

 

 

Източник: ПламСи

Зъбни колела от пластмаса вещаят революция в автоиндустрията
Светкавица сортира пластмасите за рециклиране