93% от събраните отпадъци в специализирани контейнери се краде

От разделно събраните отпадъци в специализираните контейнери се краде 93 на сто от съдържанието.

От разделно събраните отпадъци в специализираните контейнери се краде 93 на сто от съдържанието, съобщи в четвъртък Тодор Бургуджиев, изпълнителният директор на “Екопак” – една от големите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас.

93% от събраните отпадъци в специализирани контейнери се краде

93% от събраните отпадъци в специализирани контейнери се краде

В първия месец след преминаване от контейнери тип “ракла” към контейнери тип “иглу”, резултатите бяха страхотни – в тях се събираше 70 – 80 процента рециклируем материал, защото клошарите още не бяха намерили начин да крадат, отбеляза Бургуджиев. По думите му за месец те са установили графика на събиране от камионите и отивайки преди тях, събаряли контейнерите, отваряли дъното, изпразвали ги и оставал едва 7 на сто рециклируем материал.

Затова от организацията настояват да се вземе политическо решение за ограничаване на изкупуването на пластмаса и хартия от пунктове в населените места. Проблемът не е социален, това не са бедни и нуждаещи се от прехрана хора, а организиран бизнес, с ръководители и територии.

Каруците вече намаляха, те натрупаха капитал и крадат с бусове, добави Бургуджиев. Щом се спрат пунктовете, ще се спрат и клошарите, защото няма да има къде да предават, смята той.

Според него друга подходяща мярка е въвеждане на регистрация за предаващите полезна смет, която ще показва колко и какво предават, за да им се търси отговорност откъде са се сдобили с него.

В европейските страни такива посегателства се инкриминират, налагат се и глоби, но у нас не може да се наказва за нещо, което не е забранено, отбеляза Бургуджиев.

Според него и сега общините имат три възможности да изградят специализирани пунктове за полезна смет – да ги създадат сами, да апортират земя и инвеститор да ги изгради или да обявят конкурс и не трябва да си търсят извинения за забавянето в изпълнението на това изискване. Срокът за него е до края на годината.

По думите на Бургуджиев в момента у нас цената на пластмасата е 650 лева на тон, а на хартията – около 200 лева на тон. Масово специализираните контейнери се обирали в Сърбия, България, Румъния, Македония и Турция.

 

 

 

Източник: Медиапул

 • Такса смет в София няма да се променя през 2017 г. Сн.: Shutterstock

  Варианти за плащане на “такса смет”

  Дебатът за “такса смет” започва наново. Револиционните правила, които бяха предложени едва ли ще бъдат приети на второ четене в пленарна зала. По време на днешното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси бяха приети на първо четене изменения в Закона за местните данъци и такси. Новите правила предвиждат “замърсителят да плаща”, както се…
 • Европа за ефективно използване на ресурсите — водеща

  Европа за ефективно използване на ресурсите

  Чрез водещата инициатива за ефективно използване на ресурсите в Европа в рамките на стратегията „Европа 2020“ се подкрепя преходът към ресурсно ефективна, нисковъглеродна икономика с цел постигане на устойчив растеж. Природните ресурси са в основата на нашата икономика и качество на живот. Не можем да продължаваме да ги използваме, както досега. Повишаването на ресурсната ефективност…
 • Управление на отпадъците е от изключителна важност за бъдещето на нашите деца

  Законодателство

  Закони Наредби Постановления Директиви Регламенти  Решения Наредба № 3 от 01.04.2004 г. за класификация на отпадъците  Заповед РД-988/29.12.2006 г. на министъра на околната среда и водите изменена със Заповед РД-872/07.10.2010 г.(консолидирана версия) Заповед РД-872/07.10.2010 г. за изменение на Заповед РД-988/29.12.2006 г. на министъра на околната среда и водите  Заповед РД-988/29.12.2006 г. на министъра на околната…
Чиновници спъват иновации
Ще спре ли Европа да се грижи и за крушките?